Live verslag: Atlantic Odyssey 2018!

Op 28 maart 2018 vertrok de laatste Atlantic Odyssey. Deze spectaculaire expeditiecruise vertrok in Ushuaia (Argentinië) om ruim een maand lang over de Atlantische Oceaan te varen naar de Kaapverdische Eilanden. Onderweg worden bijzondere eilanden aangedaan zoals South Georgia, Gough Island, Tristan da Cunha, Sint Helena en Ascension Island. Reisleider Laurens Steijn houdt ons in deze blog op de hoogte van de indrukwekkende reis!

Dag 1: 28 maart                                Ushuaia
Om 1600 verzamelen we bij de pier van Ushuaia en laten we onze documenten zien om vervolgens aan boord te gaan. Het weer is prachtig, zonnig en weinig wind. Iedereen krijgt zijn hut toegewezen en vervolgens verzamelen we bij de lounge voor een toast met de kapitein. Na de veiligheidsinstructies kunnen we dan eindelijk vertrekken en varen we langzaam weg het beagle kanaal op richting open zee. De Atlantic Odyssey is begonnen! We zien al snel enkele leuke soorten als Southern Fulmar, Wenkbrauwalbatros, Grauwe Pijlstormvogel en Southern Giant Petrel. 

29597858_10155966276589457_882557280959016119_n
De trossen zijn los, onderweg naar de Atlantische Oceaan door het Beagle Kanaal! – ©Laurens Steijn

Dag 2: 29 maart                                Open zee (onderweg naar South Georgia)
De eerste nacht op de Plancius is een feit! Een beetje wennen is het wel, en helemaal zonder deining was het zeker niet, maar over het algemeen een prima eerste nacht gehad. Zeker zonder anti-zeeziektepillen. De deining maakte wel dat ik vroeg wakker werd, rond 6:00h en het wordt licht om 7:15h. Voldoende tijd dus om rustig op te staan en voor het ontbijt al even het achtersteven te verkennen. In de ochtendschemer zie ik al snel Wandering, Black-browed en Grey-headed Albatross, Cape Petrel en Wilson’s Stormvogeltje. Niet gek!

29571127_10155964347494457_6703030353151902518_n
Black-browed Albatross – ©Laurens Steijn

Na een heerlijk uitgebreid ontbijt brengen we de hele dag op het dek door in heerlijk zonnig weer en een matige wind uit het westen. Perfecte omstandigheden voor zeevogels dus, en die zagen we in grote getale! Dé plek om te verblijven tot de lunch was het achtersteven van het schip waar constant ontzettend veel te zien was. Soft-plumaged Petrels komen regelmatig een kijkje nemen, maar houden wel steeds afstand. Een verre diving-petrel wordt gedetermineerd als Magellanic. Even later zien we de eerste prion van de reis, waarschijnlijk een Slender-billed. Er is regelmatig discussie over de determinatie van jonge royal albatrossen maar we houden het voorlopig op Southern Royals.

In de middag begint het soortenspectrum langzaam te veranderen: we zien enkele Black-bellied Storm-Petrels, maar ook Grey-backed Storm-Petrels. Deze laatste houd zich graag op bij drijvend kelp. We varen nu bij en zogenaamde upwelling, een plek waar voedselrijk water aan de oppervlakte komt. En dat is te merken want we zien plotseling veel albatrossen (4 soorten), maar ook grote groepen Slender-billed Prions met daartussen één Antarctic Prion.

Kortom, een geweldige eerste volle dag op zee!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s