Live verslag: Atlantic Odyssey 2018 #2

Op 28 maart 2018 vertrok de laatste Atlantic Odyssey. Deze spectaculaire expeditiecruise vertrok in Ushuaia (Argentinië) om ruim een maand lang over de Atlantische Oceaan te varen naar de Kaapverdische Eilanden. Onderweg worden bijzondere eilanden aangedaan zoals South Georgia, Gough Island, Tristan da Cunha, Sint Helena en Ascension Island. Reisleider Laurens Steijn houdt ons in deze blog op de hoogte van de indrukwekkende reis!

Dag 3 en 4: 30 en 31 maart – open zee (onderweg naar South Georgia)
 De zee is wat ruiger geworden en dat merk je goed als je al heen en weer wiegend in bed ligt. De wind is toegenomen tot een kracht 6 a 7 maar we kunnen nog gewoon op het dek staan. Al snel zien we twee nieuwe soorten voor de trip: Grey Petrel, een stevige stormvogel ter grootte van een Grote Pijlstormvogel, en Kerguelen Petrel, een kleine geheel grijze stormvogel die grote bogen maakt boven zee. We genieten daarnaast nog van alle albatrossen, giant petrels en ander moois dat achter de boot hangt. Na het ontbijt wordt de zee wat ruiger en nog even later komt er een bericht van de brug dat vrijwel alle buitendekken gesloten zullen worden. De wind is toegenomen tot 8 Beaufort, maar we kunnen nog wel naast de brug staan. En daar zagen we ook meteen één van de leukere waarnemingen van de dag: eerst gemeld als dolfijnen blijkt er een klein groepje Koningspinguins te zwemmen, op meer dan 1000km van South Georgia, onvoorstelbaar! De boot begint te piepen en te kraken en uiteindelijk besluiten een heel aantal van ons om een pleister te nemen tegen zeeziekte en even binnen te blijven, de deining wordt net te sterk. Het geeft wel de gelegenheid om een leuke lezing bij te wonen over het vogelleven van South Georgia!
Tijdens de recap wordt duidelijk gemaakt dat we goed op koers liggen en dat we op dag 5 in de ochtend onze eerste landing kunnen maken op South Georgia, we kunnen niet wachten!

De volgende dag blijkt de wind aardig te zijn afgenomen en de dekken staan dan ook al snel weer vol. De zon schijnt en het is zonder meer aangenaam buiten. Qua vogels ziet het er ook iets anders uit: we zien 3 soorten prions (Antarctic, Slender-billed en Fairy), een fraaie Subantarctic Little Shearwater, meer Black-bellied Storm-Petrels en South Georgian Diving Petrels. Een groepje Hourglass Dolphins laat zich geweldig zien langs de boot.
In de ochtend is er vervolgens een verplichte bijeenkomst over de biodiversiteitsregels van South Georgia en zorgen we er alvast voor dat we onze kleding ontdoen van alle mogelijke pollen (bijvoorbeeld in klittenbanden) van andere reizen. Alles om ervoor te zorgen dat we niet per ongeluk exotische planten meenemen naar het eiland. De middag bleef verder interessant, zeker toen we de Atlantic Convergence passeerden, met veel prions, Black-bellied Storm-Petrel, South Georgian Diving Petrels, maar ook Grey, Atlantic en White-chinned Petrels. Nieuw voor de lijst was Blue Petrel die even kort een bezoek bracht aan de boeg van het schip. Als de avond is gevallen krijgen we een nieuwe update van de planning voor de komende dagen, we komen steeds dichterbij South Georgia (verwachte aankomsttijd is morgennacht) en de weersverwachting ziet er goed uit!

8 White-chinned Petrel, voor de kust van Lima. Peru, Laurens Steijn
White-chinned Petrel – ©Laurens Steijn
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s