Atlantic Odyssey 2024 dag 21 en 22, St Helena!

St Helena in zicht ©Martijn Verdoes

Locatie 17 en 18 april om 18.00 uur: 15°54’51.32”S, 05°43’18.06”W

Op de ochtend van 17 april varen we St Helena voorbij! Omdat we een aantal dagen eerder wat harder zijn doorgevaren toen het weer slecht was hebben we nu wat tijd over om de Bonaparte Seamount te bezoeken, wat ten west noordwesten van St Helena is gelegen. Deze onderwaterberg rijkt vanaf de zeebodem tot zo’n 100 meter onder het wateroppervlak, wat voor voedselrijke opwellingen zorgt en dus meer leven. Een van de eerste vogels die we zien is een Fregatvogel, wat hoe dan ook bijzonder is in deze contreien. Het blijkt na bestuderen van de foto’s om een Ascension Frigatbird te gaan, tot genoegen van de reizigers voor wie St Helena de eindbestemming is. We zien redelijk wat stormvogeltjes, waarvan de vogels die dichtbij genoeg vliegen als Wilson’s, Leach’s en (St Helena) Band-rumped Storm-Petrel gedetermineerd kunnen worden. Ook wordt er nog een Gough Storm-Petrel gefotografeerd, wat best noordelijk is voor deze soort. Er komt nog meer leven in de brouwerij in de vorm van ‘feeding frenzies’ bestaande uit Brown en Black Noddies, Sooty Terns, Arctic Terns en White Terns. Een adulte donkere fase Arctic Skua zorgt voor wat onrust bij de vele sterns. Onder de sterns schieten Common Bottlenose Dolphins door het water.

Common Bottlenose Dolphins ©Martijn Verdoes

In de loop van de middag slaan we rechtsaf (stuurboord dus) en zien al vrij snel St Helena liggen. Een Red-footed Booby komt aanvliegen en hangt mooi boven de boeg te wachten tot er een vliegende vis uit het water komt. De pogingen om er een te vangen falen en we vinden allemaal dat hij het wel heel snel opgeeft als hij aan de horizon verdwijnt. Tot drie keer toe springt er een zeezoogdier uit het water, wat een Dwarf Sperm Whale (b)lijkt te zijn. Een zeldzame soort in deze wateren.

Red-footed Booby op vliegende vissen jacht ©Martijn Verdoes
Dwarf Sperm Whale ©Martijn Verdoes

Ook wordt de eerste Whale Shark gezien door sommige gelukkigen. Vlak onder de kust varend passeren we Egg Island, waar naast de daar broedende Noddies ook een twintigtal (St Helena) Band-rumped Storm Petrels rond de top vliegen om naar de nesten terug te keren. Langs de kliffen vliegen Red-billed Tropicbirds en Masked Boobies die ons de weg naar Jamestown leiden, waarvoor we voor anker gaan. Die avond is er al tijd om voet aan wal te zetten en een drankje te doen bij Ann’s Place, alwaar de White Terns als engeltjes door de maanverlichte bomen fladderen.

Zodiac cruise naar Egg Island ©Martijn Verdoes

De komende drie dagen is er de tijd om deel te nemen aan een scala aan activiteiten die worden aangeboden op en rond het eiland. Denk aan guided tours, snorkelen, wandelen of in recordtijd de 700 treden van Jacob’s Ladder op of af. Ik en een aantal andere deelnemers doen de ochtend van 18 april een zodiac cruise naar Egg Island. Een behoorlijk stukje stuiteren, maar zeer de moeite om bijvoorbeeld van dichtbij de prachtige Black Noddies statig op hun guano balkonnetjes te zien zitten en (St Helena) Band-rumped Storm Petrels rond de kolonie te zien foerageren.

Black Noddy op guano balkon ©Martijn Verdoes

Na een lunch aan boord van de Hondius is het tijd voor de ‘St Helena Highlights tour’. We worden in een busje met een lokale gids langs de belangrijkste bezienswaardigheden en uitkijkpunten van het eiland gereden, wat zeer de moeite waard was. Niet alleen vanwege het bezoek aan de graftombe van Napoleon, Plantation house met in de tuin de 191 jarige schildpad Jonathan en Longwood House, maar ook omdat we als vogelaars de gids zo ver hebben gekregen om een extra stop te maken bij de golfbaan, een bekende plek voor de enige overgebleven endeem van het eiland: de St Helena Plover, of Wirebird zoals ze die hier kennen. Met succes werden meerdere exemplaren gevonden die zich schitterend lieten bekijken.

Wirebird op de golfbaan ©Martijn Verdoes
Afdalen van Jacob’s Ladder naar Jamestown met de Hondius voor anker ©Martijn Verdoes
Red-billed Tropicbird over Jamestown ©Martijn Verdoes
Uitkijkpunt tijdens de Highlights tour ©Martijn Verdoes

Aan het einde van de tour maakten sommigen van de gelegenheid gebruik om Jacob’s Ladder af te dalen. Een stuk aangenamer dan omhoog lopen, en een mooie gelegenheid om de dichtbij langsvliegende Red-billed Tropicbirds te bewonderen. Tijdens de zodiac shuttle terug naar het schip komt er ineens een jukkel van een vin vlakbij boven water. Drie Whale Sharks zwemmen de hele avond rond de boot tot genoegen van iedereen die aan dek geniet van een prachtige ondergaande zon – met green flash voor de niet kleurenblinden – en de daaropvolgende BBQ.

Twee van de drie Whale Sharks ©Martijn Verdoes
Hondius met zonsondergang ©Martijn Verdoes

Plaats een reactie