Atlantic Odyssey 2024 dag 25 t/m 27: aankomst bij Ascension!

Ascension Frigatebirds ©Martijn Verdoes

23 April 2024 – HMS Ascension

Locatie 21 april om 21.15 uur: 12°00’21.51”S, 09°49’10.58”W

Locatie 22 april om 18.00 uur: 09°41’18.39”S, 12°57’42.81”W

Locatie 23 april om 19.00 uur: 07°54’58.97”S, 14°25’37.45”W

Dat we in de tropen zijn is goed te merken. De watertemperatuur is inmiddels de 30 °C gepasseerd en bij zonsopgang is het al 24 °C. We hebben windje mee, dus op het dek loopt de temperatuur snel op en is het zoeken naar de steeds kleiner wordende reepjes schaduw op de hoger gelegen balkons aan de voorkant van het schip. Op het achterschip is ruim voldoende schaduw met comfortabele banken en een lekker verkoelend briesje. In Nederland schijnt het herfstweer te zijn, dus we mogen zeker niet klagen. Dat we in de tropen zijn wordt ook op andere manieren kenbaar. Bij het zien van elke Tropicbird zetten Age Niels en ik steevast een kopstem op en zingen ‘Gonna buy me a ticket to the tropics’. Dus toen de karaokeavond werd aangekondigd ter gelegenheid van de verjaardag van een van de crew members, grepen we onze kans en brachten we een duet uitvoering van deze klassieker van Gerard Joling ten tonele die zijn navolging niet kent. Het publiek ging uit haar dak. Wanneer ik ‘I like, birds’ van Eels ten gehore breng promoveert dit liedje tot een heuse meezinger. Vogelaars en niet-vogelaars zingen het couplet uit volle borst mee.

Geringde South Polar Skua ©Martijn Verdoes
Boatswain Bird Island ©Martijn Verdoes

In tropische diepe wateren is het sprokkelen wat betreft wildlife. Dus hoe verder we van St Helena af zijn, hoe harder we ons best moeten doen. Maar de aanhouder wint en we zien de eerste South Polar Skuas van de reis. Een groepje van vier White-faced Storm Petrels wordt door vrijwel iedereen gezien die de eerdere vluchtige waarnemingen misten. Verder zien we nog twee Gough Storm Petrels, wat ons redelijk noordelijk lijkt voor deze soort die lang onder de radar is gebleven als ‘witbuikige Black-bellied Storm Petrel’. Een van de South Polar Skuas was trouwens gekleurringd. ‘Wit MZ0’ bleek als volwassen vogel in januari 2014 geringd op King George Island, Antarctica en was daarmee 6500 km verwijderd van de plek waar die de ‘bling’ had ontvangen. Fascinerend.

Bow riding Common Bottlenose Dolphins ©Martijn Verdoes
Common Bottlenose Dolphins ©Martijn Verdoes

De voortekenen dat we dichterbij Ascension komen, dienen zich een dag voor aankomst aan in de vorm van oplopende aantallen Ascension Frigatebirds en Sooty Terns. Arctic en Long-tailed Skuas profiteren van de feeding frenzies door de sterns de gevangen buit afhandig te maken na een acrobatische achtervolging. In de ochtend van 23 april zien we het ‘schip’ Ascension aan de horizon opdoemen. Tijdens de recap de avond ervoor vertelt Bob over de geschiedenis van het eiland, dat door de eeuwen heen als bevoorradings- en observatieplaats is gebruikt. De Britten hebben het eiland in 1815 omgedoopt tot ‘Stone Sloop of War of the Smaller Class’ of ‘Stone Warship’ met de naam HMS Ascension dat geen inwoners heeft, maar bemanning met een specifieke functie. Toegang is dan ook geen vanzelfsprekendheid en is aan strikte regels onderhevig. Maar dat zijn zorgen voor morgen, want vandaag varen we het prachtige vulkanische eiland rond, met als belangrijkste doel Boatswain Bird Island aan de oostkant van Ascension. Hier broedt namelijk het overgrote deel van de gehele Ascension Frigatebird populatie. Onderweg worden we vergezeld door ‘bow riding’ Commen Bottlenose en Pantropical Spotted Dolphins die alle passagiers langdurig vermaken met hoge sprongen en onderwater capriolen. Als we Boatswain Bird Island naderen verzamelen zich tientallen Frigatebirds zich boven de Hondius en zijn binnen handbereik schitterend te bekijken. De antennes op het schip hebben het zwaar te verduren onder het gepik van de voornamelijk nieuwsgierige jonge vogels. Met telescopen zijn zittend op het eiland ook volwassen dieren te zien, met een enkeling die zijn knalrode keelzak heeft opgeblazen. In totaal zien we naar schatting 1500 van deze prehistorisch ogende vogels. Grote aantallen Band-rumped Storm Petrels, White Terns, Noddy duo (Black en Brown) en Booby trio (Red-footed, Brown en Masked) vormen een waardig support act voor dit geweldige spektakel. Voor Georgetown gaan we voor anker en genieten we na het diner met een cool drankje van een zwoele avond die verder wordt opgeleukt door twee crew members die muziek maken en drie Common Bottlenose Dolphins die in het licht van de Hondius jagen op vliegende vissen.  

De Hondius bij Boatswain Bird Island met Frigatebirds boven de boot ©Martijn Verdoes

Zonsondergang bij Ascension ©Martijn Verdoes

Wil je volgend jaar ook deze fantastische reis maken? Dat kan! En wel met een fantastische korting nu! Kijk op onze website voor meer informatie: www.birdingbreaks.nl/expeditiecruise_atlantic_odyssey

Plaats een reactie