Inzending het beste reisverhaal – ‘Op zoek naar de African Finfoot’

Ingezonden door Jan Zwaaneveld

Omdat we een paar inspannende dagen achter de rug hadden, begon het programma die ochtend iets later dan normaal. Degenen die dat wilden, konden vandaag uitslapen. Toch waren vrijwel alle deelnemers aan de BirdingBreak naar Gambia met het eerste licht alweer op zoek naar vogels en ander gedierte. Wie wilde er nu de prachtige oranje Afrikaanse zonsopkomst missen met zijn kwetterende waxbills, tinkelende tinkerbirds, traag door de boomtoppen hippende hornbills, waanzinnig kleurrijke gonoleks en barbets en glinsterende sunbirds? Ook al was je moe of had je slecht geslapen, even voor zonsopkomst stond je gewoon buiten.

De vorige dag waren we over de splinternieuwe asfaltweg langs de noordoever van de Gambiarivier, waarover verder alleen ezelkarretjes reden en groepen Huzaarapen struinden, vanuit Tendaba Camp naar Janjanbureh gereisd. Het was al donker toen we bij onze verblijfplaats arriveerden. De lange reisdag, waarin ook nog twee oversteken per afgeladen, roestige veerboot over de rivier waren begrepen, het stof, de hitte, maar ook de vele fantastische nieuwe vogel- en andere diersoorten die we onderweg waren tegengekomen, hadden veel van onze energie gevergd.

Even lekker opfrissen was er niet bij. Er was weliswaar een douche aanwezig in de basic kamers van Baobolong Camp, maar men had het gepresteerd om die recht boven de toiletpot te monteren. Een origineel stukje design, maar niet erg handig in het gebruik. Het feit dat het toilet annex douchehok in een paar gevallen onderdak verschafte aan Common African Toads en African Reed-frogs vonden we daarentegen geen probleem. De groep, die bestond uit Marcel en Ria, Stientje en Wim, Jan, Maaike, Werner, mijzelf en reisleider Remko Ivens, had interesse in zo’n beetje alles wat vloog, zwom of kroop, ook in amfibieën. We hadden een verfrissende douche dus graag gedeeld met een paar padden of kikkers.

Het was niet zomaar een dag, die zesde december van het jaar 2012. Het was de dag waarop we, zo hoopten we allemaal vurig, de African Finfoot gingen zien, een zeldzame en geheimzinnige vogelsoort, een even maf als mooi beest en vooral: een gloednieuwe soort voor ons allemaal, een flonkerende parel op iedere lijst, één die het ongetwijfeld tot soort van de trip zou schoppen; áls hij tenminste zou worden gevonden.

Gelukkig hadden we Modou bij ons, de Gambiaanse supergids die niet alleen een weergaloze kennis van de Gambiaanse avifauna had, maar ook van iedere vogelsoort de plaat in de veldgids van Borrow & Demey en het bijbehorende soortnummer uit zijn hoofd kende. Zag hij bijvoorbeeld een Red-shouldered Cuckooshrike, dan riep hij: ‘Red-shouldered Cuckooshrike! Plate ninety-nine, number two!’ Hij was, kortom, iemand waar je als vogelaar iets aan had en we hoopten dat we hem vandaag zouden horen roepen: ‘African Finfoot! Plate six, number four!’ Hoewel de toevoeging van plaat en nummer bij deze soort natuurlijk volstrekt onnodig was, want iedereen had het beest haarscherp op zijn netvlies staan.northern-carmine-bee-eater
Northern Carmine Bee-eater

Het waarnemen van de finfoot zou pas op zijn vroegst ’s middags kunnen gebeuren. Dan gingen we met een boot de rivier op om te proberen tussen de wortels van mangroven en andere oevervegetatie een glimp van de gluiperige vogel op te vangen.

’s Morgens stond er eerst nog een bezoek aan een kolonie Red-throated Bee-eaters op het programma. We zagen bij de kolonie, naast die fantastisch mooie bee-eaters, een selectie van uitzinnig gekleurde en spectaculaire Gambiaanse vogelsoorten, waaronder Abyssinian Rollers, Northern Carmine Bee-eaters, Exclamatory Paradise-whydahs, Cut-throats, Marabou Storks, White-backed Vultures en Rüppell’s Griffon Vultures. Maar het waren vrijwel allemaal soorten die we eerder ook al hadden gezien, en toen het tegen de middag liep stond iedereen zo’n beetje te popelen om die finfoot op te rollen.

Na de lunch gingen we vol verwachting aan boord van een overdekte boot, waar je benedendeks lekker in de schaduw zat maar toch aan alle kanten naar buiten kon kijken. Op het bovendek zat je in de volle zon, maar had je wel vrij uitzicht over de rivier en alles wat zich daarboven bevond. Er werden koele drankjes geserveerd, vooralsnog zonder alcohol, want eerst moest er nog een lastige klus worden geklaard.

Eindelijk voeren we dan de rivier op! Een African Fish-Eagle zat bovenin een boom aan de oever. Overal hingen nesten van Black-headed Weavers, sommige met vogels erbij. Geconcentreerd speurden we de oevers af. Met tien paar vogelaarsogen moest het toch kunnen lukken? De spanning steeg tot haast ondraaglijke hoogten.

Ineens werd er geschreeuwd en geroepen vanaf de voorplecht: finfoot in beeld! Iedereen die achter op de boot zat, maakte dat hij naar voren kwam en wie nog benedendeks zat, stormde naar buiten. Er volgden enkele seconden tussen hoop en vrees, maar toen: daar was hij! Helemaal open en bloot, terwijl hij schichtig een stukje open water over stak! En even later zagen we hem opnieuw, ditmaal half verstopt onder de oeverbegroeiing. En nog een keer, een klein stukje vliegend! Krachttermen en uitroepen van bewondering galmden over de rivier, terwijl de illustere finfoot alle deelnemers ruimschoots de gelegenheid gaf om hem te bekijken. Sommige geluksvogels wisten zelfs foto’s van het beest te maken.

Wat er daarna volgde, was de ontlading. De wetenschap dat de soort van de reis in de tas zat en dat er nog een heerlijke middag vogelen was te gaan. Een middag met onder meer een door Remko ontdekte White-backed Nightheron tussen de Kwakken, de eerste zichtbare Grey-headed Bush-Shrike van de trip, een overvliegende Hadada Ibis die de enige van de reis was en, terwijl we in de schemer terug voeren naar Baobolong Camp, een langs de boot zwierend mannetje Standard-winged Nightjar.

’s Avonds na het diner en het traditionele ‘lijsten’, dat vanwege de vele te noteren soorten zoals gewoonlijk tamelijk hectisch verliep, werd er onder het genot van koele JulBrew-biertjes nog lang nagepraat over de waarnemingen van de afgelopen dag. En natuurlijk in het bijzonder over die fantastische African Finfoot!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s