Live blog Vlissingen – Spitsbergen: in het pakijs!

Op maandag 3 juni vertrok de eerste vaart van het nieuwe schip de Hondius vanuit Vlissingen. Via Aberdeen, Fair Isle en Jan Mayen vaart het schip langs Spitsbergen om vervolgens aan te meren in de hoofdstad Lonyearbyen. Onderweg wordt er uitgekeken naar zeezoogdieren, vogels en misschien zelfs een IJsbeer! BirdingBreaks reisleider Laurens Steijn houdt ons in dit live blog op de hoogte van alle waarnemingen tijdens deze bijzondere expeditiecruise!

11 juni, in het pakijs

Ik kijk uit het raam en we varen nog altijd in het ijs. Het uitzicht is prachtig, het is helder, grote ijsschotsen drijven in het water en af en toe hoor je het schip kraken als we door het ijs varen. Kleine Alken en Kortbekzeekoeten vliegen in kleine groepjes langs het schip. Al snel doemen er echter mistbanken op en een groot deel van de dag is het uitzicht aardig beperkt. We zien wel met regelmaat sporen van IJsberen in het ijs, maar van het dier zelf voorlopig geen spoor… In de middag verbetert het zicht flink en zien we ook meteen leuke soorten. Een Klapmuts (een zeehondensoort) zit vlakbij het schip en de eerste Ivoormeeuwen van de dag komen langsvliegen, leuk!

‘s Middags wordt er warme chocolade met rum en cake geserveerd, en vanaf dat moment begint het helemaal op te klaren. Een prachtige Kleinste Jager komt vlakbij langsvliegen, gevolgd door nog een die even op het ijs gaat zitten met enkele Drieteenmeeuwen. De aantallen Ivoormeeuwen nemen ook toe en in de middag en avond zien we er meer dan 20 langskomen, vaak luid roepend en heel fraai dichtbij! Een prachtige einde van onze eerste volle dag in het pakijs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s