Live blog Vlissingen – Spitsbergen: IJsbeer!

Op maandag 3 juni vertrok de eerste vaart van het nieuwe schip de Hondius vanuit Vlissingen. Via Aberdeen, Fair Isle en Jan Mayen vaart het schip langs Spitsbergen om vervolgens aan te meren in de hoofdstad Lonyearbyen. Onderweg wordt er uitgekeken naar zeezoogdieren, vogels en misschien zelfs een IJsbeer! BirdingBreaks reisleider Laurens Steijn houdt ons in dit live blog op de hoogte van alle waarnemingen tijdens deze bijzondere expeditiecruise!

12 juni, in het pakijs en onderweg naar Spitsbergen

Ik heb de wekker vroeg gezet maar als ik uit het raam kijk zie ik dat we uit het ijs zijn gevaren, dus ik besloot om me nog eens om te draaien. Echt slapen zit er niet meer in dus een half uurtje later sta ik buiten en varen we net het pakijs weer in. De dag is werkelijk prachtig, het is helder, zonnig en er staat weinig wind. Vanaf het achterdek vliegen er al snel weer een heel aantal Ivoormeeuwen, sommigen zijn zelfs aan het baltsen op het ijs! We zien er vandaag weer zeker 25, inclusief jonge vogels, en ze laten zich weer geweldig bekijken. Vanaf het achterdek heb je een mooi overzicht naar beide kanten van het schip en ik gebruik een telescoop om het pakijs af te speuren naar IJsberen. Het is nog steeds heel helder als ik Mick via de walkie-talkie heel hard ‘BEER’ hoor roepen. We rennen binnendoor snel naar de voorzijde van het schip. Wolbert en Mick hebben ‘m beiden gezien, maar de afstand is groot en het ijslandschap is flink geaccidenteerd. Dan pik ik het dier ook op, hij loopt op meer dan een kilometer iets linksvoor het schip en de kapitein navigeert er langzaam naartoe, geweldig! Met de zon in de rug zien we de IJsbeer vervolgens steeds dichterbij komen. Hij zwemt, springt tussen de ijsschotsen, rolt in de sneeuw en staat soms even op de uitkijk, de neus omhoog gehouden.

Het hele schip is uitgelopen en staat op het voordek te genieten van het tafereel. Werkelijk fantastisch! Hoewel we niet dichterbij komen dan ongeveer 250 meter kunnen we het dier bijna een uur volgen en mooie foto’s maken. Ondertussen zien we meer Ivoormeeuwen, sommige baltsend en vechtend op ijsschotsen op nog geen 10 meter afstand, wauw! Een eenzame zeehond op een ijsschots blijkt een fraaie Klapmuts te zijn, die we ook mooi kunnen fotograferen.

Al ijsbrekend baant het schip zich een weg door het pakijs. Ik ben net een koffie aan het nemen in de lounge als er ‘NARWAL’ wordt geroepen. We snellen naar het voordek en zien dan nog net de kringen in het water….het dier is 3 keer boven gekomen vlak voor en naast het schip….de kapitein keert het schip maar het zal helaas voor niks blijken te zijn. Kees heeft mooie foto’s gemaakt, wat een onvoorstelbaar gave waarneming zeg! Vermoedelijk de eerste in 10 jaar tijdens deze tocht. De enige walvis die we nu nog willen zien hier is Groenlandse Walvis, een heel zeldzame soort die zich altijd bij het pakijs ophoudt. Het is later op de middag als we weer met een aantal van de groep in de lounge een koffie nemen en ik Gerben via de walkie-talkie hoor zeggen dat hij vanaf de brug een walvis heeft gezien. En hij denkt aan Groenlandse Walvis, zal het dan echt? We gaan snel naar buiten en vanaf het voordek zien we na een minuut of 10 inderdaad een donkere gedaante opdoemen uit het water. Geen vinnen, maar twee donkere bollen, en een bescheiden blow. Dan komt het dier hoger uit het water en kunnen we de kop en zelfs de bek zien, het is inderdaad een Groenlandse Walvis. Wat een fantastische waarneming!!

We zouden eigenlijk rond het middaguur uit het pakijs zijn, maar het is inmiddels al eind van de middag. Niemand klaagt echter, het is een magische ervaring om in deze omstandigheden door deze prachtige setting te varen. Briefings over IJsberen en Spitsbergen worden uitgesteld zodat we nog even kunnen genieten. Dan hebben we rond 18:30 de rand van het pakijs bereikt, volgen de briefings en zetten we koers naar Spitsbergen waar we de volgende ochtend aankomen. 

Een gedachte over “Live blog Vlissingen – Spitsbergen: IJsbeer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s