Live blog Vlissingen – Spitsbergen: naar het pakijs!

Op maandag 3 juni vertrok de eerste vaart van het nieuwe schip de Hondius vanuit Vlissingen. Via Aberdeen, Fair Isle en Jan Mayen vaart het schip langs Spitsbergen om vervolgens aan te meren in de hoofdstad Lonyearbyen. Onderweg wordt er uitgekeken naar zeezoogdieren, vogels en misschien zelfs een IJsbeer! BirdingBreaks reisleider Laurens Steijn houdt ons in dit live blog op de hoogte van alle waarnemingen tijdens deze bijzondere expeditiecruise!

10 juni, Naar het pakijs

Gedurende de nacht varen we langs een onderwaterberg, wat een mogelijke ‘upwelling’ veroorzaakt. Voedselrijk water komt dan bij het oppervlak. Enkele van onze groep wagen het erop en zitten om 3:00 in de nacht in de stuurhut…en dat is niet voor niks! Maar liefst 14 Noordelijke Butskoppen en een Bultrug worden gezien in iets meer dan een uur. De ochtend verloopt verder rustig maar rond 11:00 zien we de eerste stukken ijs in zee, we zijn aangekomen bij het pakijs! De kapitein vaart langs de rand van het ijs en vanaf het voor- en achterdek is er een prachtig uitzicht. Het is duidelijk dat het ijs veel leven aantrekt want al snel zien we twee Baardrobben, helaas echter niet al te dichtbij. Groepjes Drieteenmeeuwen zitten op het ijs en 3 keer zit er ook een adulte Vorkstaartmeeuw tussen, leuk!

Kleine Alken en Kortbekzeekoeten worden regelmatig gezien. Het is nu speuren naar Ivoormeeuw, IJsbeer en Groenlandse Walvis. Vanuit de brug zien we echter een grote groep zeehonden op het ijs liggen. Het blijken allemaal Zadelrobben te zijn, maar in werkelijke enorme aantallen. In totaal zien we er ongeveer 6000, in allemaal verschillende kleden. Wat een gave waarneming zeg! Het is met regelmaat mistig op zee, maar soms klaart het wat op, met name boven het ijs is het zicht vaak beter. Ik besluit met Kees op het achterdek te staan en met de telescoop het ijs af te scannen. Er zitten nog steeds groepjes Drieteenmeeuwen, we zien een fraaie Kleinste Jager langsvliegen en soms zit een enkele Grote Burgemeester op het ijs. Ik krijg weer twee Grote Burgemeesters in beeld maar zie dat er 3 Ivoormeeuwen naast zitten, wauw! Ik geef het per walkietalkie door en gelukkig zien enkelen nog een vliegende vogel vanaf de brug.

In de avond klaart het uiteindelijk helemaal op, de wind neemt af en we hebben een prachtig zicht op het fascinerende ijslandschap. Er komt weer een groep zeehonden in beeld, opnieuw Zadelrobben. Maar deze keer kunnen we de dieren heel mooi benaderen, soms tot wel 10 meter. Een Kleinste Jager vliegt dan naar het schip en geeft een mooie show bij de robben, en gaat zelfs even op het ijs zitten. Als we verder varen vliegt er een prachtige Vorkstaartmeeuw langs. Als ik op mijn telefoon kijk, blijkt het al na 11 uur ‘s avonds te zijn. We genieten van een biertje en gaan op tijd slapen, de volgende dag wacht ons weer een volle dag in het pakijs. 

2 gedachtes over “Live blog Vlissingen – Spitsbergen: naar het pakijs!

  1. Heerlijk verslag om te lezen! Het roept veel mooie herinneringen op. Ik hoop van harte dat jullie aan de randen van het pakijs in de Greenland Sea ook Groenlandse walvissen zullen ontmoeten, een ervaring die je voor altijd bijblijft!
    Nog heel veel onuitwisbare indrukken toegewenst en een behouden vaart!

    Toon V.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s