Live verslag: Atlantic Odyssey 2018 #14: einde van de reis, we komen aan in Praia, Kaapverdische Eilanden

Op 28 maart 2018 vertrok de laatste Atlantic Odyssey. Deze spectaculaire expeditiecruise vertrok in Ushuaia (Argentinië) om ruim een maand lang over de Atlantische Oceaan te varen naar de Kaapverdische Eilanden. Onderweg worden bijzondere eilanden aangedaan zoals South Georgia, Gough Island, Tristan da Cunha, Sint Helena en Ascension Island. Reisleider Laurens Steijn houdt ons in deze blog op de hoogte van de indrukwekkende reis!

Dag 31 – 29 april          Varen naar de Kaapverdische Eilanden

Nog een dag varen en dan zit de Atlantic Odyssey erop! Je merkt het aan boord, er worden voorbereidingen getroffen voor de aankomst in Praia, de rekeningen moeten worden betaald, er zijn briefings over de tijd dat de piloot aan boord komt en de geschatte aanlegtijd aan de pier morgenvroeg…Het stemt ons weemoedig en je gaat als vanzelf terugdenken. Terugdenken aan al die hoogtepunten waarvan sommige al ver achter je liggen. We hebben tussen 100.000-en Koningspinguins gelopen! We zagen Reuzenalbatrossen op hun nesten, we hoorden en zagen Walvissen vlak naast de boot, we maakten een onvergetelijke landing op Tristan da Cunha en zwommen met een Walvishaai bij St Helena….het was onvoorstelbaar. En je maakt het mee met een groep medepassagiers die steeds meer begon te lijken op een enorme vriendengroep, waar je aan een half woord of blik genoeg had. Dan het het expeditieteam: een team dat zich al die tijd zo geweldig heeft ingezet om ons passagiers een onvergetelijke reis te bezorgen. Het was fantastisch…

Toch zijn we ook nog steeds in het moment…we varen namelijk ongeveer 400 km zuidelijk van Praia en hopen nog wat nieuwe zeevogels te zien vandaag en morgenochtend. De dekken staan dus weer vol. Het weer is overigens aan de koele kant, het is een graad of 25 en het waait met een kracht 5 uit het noordoosten.

We zien vandaag uiteindelijk een mooie lijst aan zeevogels, met 20 Bulwers Stormvogels, 2 Kaapverdische Stormvogeltjes, 30 Vaal Stormvogeltjes, een Kaapverdische Pijlstormvogel, 2 Roodsnavelkeerkringvogels en 3 Kleinste Jagers. De soort van de dag kwam aardig laat, toen er al een presentatie aan de gang was over alle hoogtepunten van de tour. Een fraaie Boyds Kleine Pijlstormvogel vloog voor de boeg langs en was voor iedereen op het bovendek te zien, fiew! De laatst avond was er één van afscheid nemen, handen schudden, omhelzingen en terugblikken. Maar ook één van gezelligheid en het besef dat we morgen ons eigen weg weer gaan.

Foto 29-04-18 18 44 24
Expeditieleider Sebastian tijdens zijn speech op de laatste avond in de lounge van de Plancius

Dag 32 – 30 april          Praia – Kaapverdische Eilanden, einde van de Atlantic Odyssey

We hebben ons al voorbereid voor ons vertrek – de koffers zijn (bijna) ingepakt – maar we staan ook al vroeg op het dek. Het is nog donker en ik zie de lichtjes van Praia in de verte. Als ik op mijn maps.me app kijk zie ik dat we 8 km onder Praia varen, een half uur en we zijn er…. Als het lichter wordt stroomt het bovendek vol, we hopen nog wat zeevogels mee te kunnen pakken. Dan roept Hans dat hij stormvogeltjes ziet…nog in de schemer kunnen we – net aan – een lichte buik zien….het zijn Bonte Stormvogeltjes! Maar de waarnemingsomstandigheden zijn verre van ideaal en de vogels worden door enkele mensen gemist. We zien nog twee Kaapverdische Pijlstormvogels bij het binnenvaren en dan gaat het snel. De piloot komt aan boord en binnen een kwartier liggen we aan de kade waar het lange wachten begint. Het schip moet ingeklaard worden en de paspoorten worden ingenomen door de immigratie. Toch is het een vermakelijke tijd: we zien Kaapverdische en  Spaanse Mussen op de kade en een clubje Drieteenstrandlopers, Steenlopers en Bontbekplevieren. We kletsen wat en wisselen nog wat laatste emails en telefoonnummers uit.

Foto 30-04-18 06 34 38
Praia in zicht na 32 dagen varen…

 

Foto 25-04-18 15 18 53
Uw verslaggever aan het werk op het achterdek van de Plancius

En dan gaat het snel, er wordt omgeroepen dat het schip ingeklaard is en dat we de paspoorten kunnen ophalen. De bagage wordt van boord getakeld en zo staat de BirdingBreaks groep plotseling op de kade van Praia, na een meer dan fantastische reis door de Atlantische Oceaan.

Op de Kaapverdische Eilanden staan nog twee dagen vogels kijken op het programma. Daarover meer in het volgende – en laatste – blog van deze reis.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s