Live verslag: Atlantic Odyssey 2018 #12: onderweg naar de Kaapverdische Eilanden

Op 28 maart 2018 vertrok de laatste Atlantic Odyssey. Deze spectaculaire expeditiecruise vertrok in Ushuaia (Argentinië) om ruim een maand lang over de Atlantische Oceaan te varen naar de Kaapverdische Eilanden. Onderweg worden bijzondere eilanden aangedaan zoals South Georgia, Gough Island, Tristan da Cunha, Sint Helena en Ascension Island. Reisleider Laurens Steijn houdt ons in deze blog op de hoogte van de indrukwekkende reis!

Dag 28 – 25 april          Varen naar de Kaapverdische Eilanden
De soort van de dag kwam al vroeg want nog voor het ontbijt werd er een grotere jager gemeld die ik bij het buitenkomen meteen zie vliegen en die vervolgens landt voor de boeg van het schip. Ik klim op de voorplecht en zie de vogel snel dichterbij komen. Het is duidelijk een grotere jager, maar de vogel heeft geen donkere kopkap en heeft een lichte nek en aardig contract tussen de boven- en onderdelen…..het is een prachtige Zuidpooljager! De vogel vliegt vervolgens op en zet koers naar het noorden. Vrijwel tegelijkertijd zwemmen er ook twee Indische Grienden (Short-finned Pilot Whale) en vliegt er in de verte nog een Ascension Frigatebird. Het is opnieuw een erg warme dag maar we zien toch nog een aardige verzameling aan zeevogels met 40 Vaal Stormvogeltjes, 10 Band-rumped Storm-Petrels, 2 Bulwers Stormvogels, 4 Kuhls Pijlstormvogels, enkele Black en Brown Noddy’s, 400 Bonte Sterns, 2 White Terns, een Middelste Jager en 5 Kleinste Jagers. Qua zeezoogdieren doen we het ook goed met meer Indische Grienden, twee Blainville’s Beaked Whales en een groep Pantropical Spotted Dolphins.

brown noddy
Brown Noddy – ©Laurens Steijn

Dag 28 – 26 april          Varen naar de Kaapverdische Eilanden
We passeren vandaag de evenaar en daar hoort een passend ‘Neptunus’ feestje bij. Voordat het zover is zien we eerst een Scopoli’s Shearwater vliegen, waar we gelukkig wat foto’s van kunnen maken. Verder is het opnieuw een warme dag, de thermometer wijst 37 graden aan!
Rond 9.15h blaast de scheepshoorn en varen we het noordelijk halfrond in. Niet snel daarna zien we de eerste Potvissen, waar we er in de loop van de dag maar liefst 27 van zullen zien. Sommige zijn tijdenlang rond de Plancius te zien, twee ‘breachen’ zelfs en springen vrijwel geheel uit het water, super spectaculair! We zien verder veel vliegende vissen die mooi uit het water komen. Langzaam verandert de soortensamenstelling: we zien nog maar enkele Bonte Sterns en zien alleen in de ochtend nog Band-rumped Storm-Petrels. Verder was het een vergelijkbaar beeld qua zeevogels. ’s Middags was het achterdek het toneel van een vermakelijke (en kliederige) Neptunus traditie, in de avond gevolgd door een barbecue en swingend feestje. De sfeer aan boord is goed en rond middernacht zoeken we onze hutten weer op. Geweldig leuk en mooi georganiseerd weer!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s