Live verslag: Atlantic Odyssey 2018 #3

Op 28 maart 2018 vertrok de laatste Atlantic Odyssey. Deze spectaculaire expeditiecruise vertrok in Ushuaia (Argentinië) om ruim een maand lang over de Atlantische Oceaan te varen naar de Kaapverdische Eilanden. Onderweg worden bijzondere eilanden aangedaan zoals South Georgia, Gough Island, Tristan da Cunha, Sint Helena en Ascension Island. Reisleider Laurens Steijn houdt ons in deze blog op de hoogte van de indrukwekkende reis!

Dag 5, 1 april: onderweg naar South Georgia
We worden op tijd gewekt omdat we al vroeg langs de Shag Rocks varen, enkele rotspunten die uit zee steken en meer dan 5000 paar South Georgian Shag herbergen. En dat is te zien! Als het schip dichterbij komt komen enkele vogels een kijkje nemen en landen zelfs even op het bovendek! Vervolgens varen we verder in de richting van South Georgia, met opnieuw een iets andere zeevogelsamenstelling. Wandering Albatross is vrijwel continu met enkele vogels tegelijk te zien, Blue Petrels zijn betrekkelijk algemeen, net als Black-bellied Storm- Petrels. We zien zowel Common als South Georgian Diving-Petrels. We komen nu ook wat vaker Koningspinguins tegen, nog altijd op 100-en kilometers van de broedkolonies. Twee Light-mantled Sooty Albatrosses geven een geweldige show en vliegen enkele rondjes vlak langs het schip, net als twee Kerguelen Petrels. Ook de zeezoogdieren doen het goed vandaag met Southern Bottlenose Whale en 3 fraaie Zuidkapers (Southern Right Whale). Het is de laatste zeedag voor South Georgia en ter voorbereiding op de komende dagen krijgen we een uitgebreide briefing over de landingen en kledingkeuze.

Dag 6, 2 april: South Georgia
We worden wakker en liggen voor anker naast de baai van de Salisbury Plain en beleven een magisch mooie zonsopkomst vanaf het dek. Er vliegen Wilson’s Stormvogeltjes langs het schip en even later komen er twee South Georgia Pipits overvliegen gevolgd door twee South Georgia Pintails, twee endemen in nog geen twee minuten, leuk! Vanaf het dek zien we op het strand al duizenden Koningspinguïns staan…Na het ontbijt is het dan eindelijk zover: met de zodiacs varen we naar het strand van de Salisbury Plain, op weg naar de op één na grootste kolonie Koningspinguïns ter wereld, met ongeveer 60.000 paar. Het spektakel begint al bij de landing, de Koningspinguïns staan je als het ware op te wachten, net als de Antarctic Fur Seals trouwens. Deze laatsten kunnen flink assertief zijn en je al grommend achterna waggelen.

Afbeelding 490.jpg
Koningspinguïns en Antarctic Fur Seals – ©Ruud van Beusekom

Het regent een beetje als we de wandeling starten naar de kolonie maar het duurt niet lang of de zon komt door en we hebben een werkelijk fenomenale ochtend. 10.000-en handtamme Koningspinguïns laten zich van alle kanten geweldig zien en fotograferen. Brown Skuas speuren tussen de pinguïns naar een lekker hapje net als Northern Giant Petrels en Pale-faced Sheathbills. Als we wat hoger komen zien we ook veel jonge pinguins staan, geheel bruin, maar al even groot als de adulte vogels.
’s Middags brengen we een bezoek aan Prion Island voor broedende Wandering Albatrosses. De zodiac cruise er naartoe is al fantastisch met enkele Antarctic Terns, South Georgia Pipits (handtam!) en South Georgia Pintails. De landing op het strand van Prion Island is een volgend hoogtepunt: deze keer op het strand geen Koningspinguïns maar Gentoo Pinguïns! Ze worden vergezeld door Southern Elephant Seals en Antarctic Fur Seals. De albatrossen en giant petrels broeden bovenop het eiland die via een boardwalk te bereiken is. Enige probleem is dat er weer enkele assertieve fur seals langs het pad zitten…
De Wandering Albatrosses zijn overweldigend. We zien twee vogels op een nest zitten terwijl andere vogels op maar enkele meters overzeilen, geweldig! Daarbij is het uitzicht opnieuw adembenemend met besneeuwde bergtoppen, groene heuvels en prachtige baaien. Een geweldig einde van een prachtige eerste dag South Georgia!

Afbeelding 201.jpg
Wandering Albatross – ©Ruud van Beusekom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s