Verslag van de BirdingBreaks reis naar China, Sichuan en het Tibetaans Plateau #6

Afgelopen mei trok BirdingBreaks onder leiding van Sander Bot door centraal China. De provincie Sichuan (het land van de panda) en het machtige Tibetaanse Plateau werden bezocht. De komende dagen publiceren we het verslag van deze bijzondere reis.
In 2018 ook mee met deze reis? Bekijk de reis op onze website!

Dag 12 – 29 mei: Rouergai
Vanochtend vroeg wederom naar Baxi forest. We hebben bijna alle soorten die daar kunnen al wel gezien eigenlijk, maar we kunnen nog wel wat heard-only soorten wegwerken. We beginnen op hetzelfde uitzichtpunt als gisteren. Een groot verschil met gisteren is dat de zon vervangen is door regen. Maakt niet uit, dan maar met regenjas en paraplu posten. Al snel horen we net als gisteren Snowy-cheeked Laughingthrush. Met een beetje hulp van het bandje van Jay krijgen we de vogels nu wel geweldig te zien. Deze endeem heeft een uiterst klein verspreidingsgebied en wilden we derhalve niet missen. We horen weer kort de hoge zang van Chinese Grouse, zien de gewone Fazant en vier Blood Pheasants geven een showtje weg. Net als we willen vertrekken ontdekt Jay twee Chinese Grouse die fourageren aan de rand van een klein stukje gras. Ronduit spectaculair, het is bijzonder lastig om dit hoentje goed te zien. Door de telescoop kunnen we uitgebreid genieten van een paartje van deze endeem, werkelijk een van de hoogtepunten van de reis. Na het veldontbijt zien we in de regen nog Przevalski’s Nuthatch, White-bellied Redstart en Siberian Rubythroat. De immers scherpe Kees vindt in totaal acht Blue Eared Pheasants op de helling, zodat we die nu ook beter kunnen bekijken. Missie geslaagd, we rijden terug en hebben lunch in Rouergai. Inmiddels klaart het op zodat we ’s middags met zonnig weer langs Flower Lake lopen. Vanaf een board walk doen we goede zaken voor de soortenlijst omdat we voor het eerst in een wetland vogelen. Krakeend, Smient, Witwangstern, Fuut, Kwak, allemaal nieuw voor de lijst. Maar ook interessantere soorten als Reuzenzwartkopmeeuw, Roerdomp, Vega Gull (ondersoort mongolicus), Aziatische Goudplevier en Citroenkwikstaart (ondersoort calcarata). Terug bij de bus vinden we nog een leuke doortrekker: Mongoolse Pieper. Onderweg nog een keer in de remmen voor een Tibetan Fox. We kunnen het beest uitgebreid volgen en zien hem tot twee keer toe met succes op een pika jagen.

fox.JPG
Tibetan Fox en Rufous-necked Snowfinch (Foto: Jos Vroege)

Door de vele watervogels is het triptotaal wel erg omhoog geschoten. We hebben nu al meer soorten dan sommige tours in totaal zien op deze trip. Misschien kunnen we wel de 300 halen, dat zou toch sterk zijn voor een tour in de bergen!

meko
Meerkoet op het Flower Lake (Foto: Peter van Scheepen)

Dag 13 – 30 mei: Rouergai – Jiuzaigou
We hoeven niet te vroeg op te staan omdat we onze soortjes van Baxi Forest al hebben gezien. We beginnen zodoende met een heerlijk lokaal ontbijt in de vorm van dumplings. We rijden vervolgens in een rustig tempo richting Jiuzaigou. We stoppen voor een groep van meer dan 100 Himalayan Vultures en zien onze laatste van 72 (!!) Black-necked Cranes deze trip.

kraan
Black-necked Crane (Foto: Jos Vroege)

Begin van de middag lopen we wat in een park met een groot standbeeld van een soldaat, maar waarschijnlijk door het zonnige weer zien we niet veel.

stapa
Vogelen in een typisch Chinees stadspark (Foto: Jos Vroege)

Tweede deel van de middag brengen we door op Gonggangling pas. Hier wordt af en toe Pere David’s Owl gezien. Tegen beter weten in spelen we om 15:15 het bandje van de uil. Tot onze verbazing roept er direct een vogel terug! Om het feest compleet te maken staan we na een paar nerveuze momenten allemaal naar een schitterende Pere David’s Owl te kijken. Het dier zit op ooghoogte en laat zich mooi fotograferen. We blijven net zo lang kijken tot we het zat zijn (en dat is lang) en lopen vervolgens verder. De uil besluit ons echter te volgen! De rest van de wandeling horen we steeds de uil vlak bij ons roepen, een bijzondere ervaring. Zelden was een soort van de dag kiezen zo makkelijk.

uil.JPG
Pere David’s Owl (Foto: Peter van Scheepen)

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s