Verslag van de BirdingBreaks reis naar China, Sichuan en het Tibetaans Plateau #5

Afgelopen mei trok BirdingBreaks onder leiding van Sander Bot door centraal China. De provincie Sichuan (het land van de panda) en het machtige Tibetaanse Plateau werden bezocht. De komende dagen publiceren we het verslag van deze bijzondere reis.
In 2018 ook mee met deze reis? Bekijk de reis op onze website!

Dag 10 – 27 mei: Markaeng – Rouergai
Vandaag vertrekken we richting de hoogvlakte. De gehele dag is het stralend weer. De eerste paar uur bevinden we ons nog in de bergen. We hebben ontbijt langs de weg en zien zo een onverwachte toevoeging aan de lijst: Rufous-bellied Woodpecker. Later op de ochtend hebben we een laatste stop in de bergen. We zien hier White-browed Tit Warbler, Plain Laughingthrush, Lammergier en Azure-winged Magpie. Niet veel later nemen we de pas en komen zo op de hoogvlakte terecht. De komende uren zijn erg leuk, want we zien veel nieuwe soorten op de vlakte. Al helemaal op het begin zien we een Black-necked Crane, ze blijken niet zeldzaam, we zullen er vandaag maar liefst 45 turven!  De eerste Citroenkwikstaart van de ondersoort calcarata (met zwarte rug), Daurische Kauw en Ground Tit worden uiteraard ook met enthousiasme onthaald. Wat later op de middag rijden we wat meer langs bergachtig gebied, hier vinden we een Sakervalk in een elektriciteitsmast en een mooie slapende Oehoe. Een van de hoogtepunten van vandaag bewaren we voor het laatst, na een korte zoektocht in de heuvels vinden we vier Przevalski’s Finches! Schitterende roze vogels die iets weg hebben van rosefinches, maar ze hebben een langere staart en andere bouw. DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat ze helemaal geen nauw verwante soorten hebben, daarom is de soort in zijn eigen familie geplaatst.

vink
Przevalski’s Finch (Foto: Sander Bot)

Op loopafstand van de vinken weet Jay een plek voor Tibetan Snowfinch, een soort die niet vaak wordt gezien, en inderdaad, al snel staan we naast een paartje van deze soort. Een prettige afsluiter van een geweldige dag. We zitten vandaag al op 249 soorten!

Dag 11 – 28 mei: Rouergai
We beginnen de dag in Baxi forest, op een kleine drie kwartier rijden van ons hotel. Dit is een naaldbos aan de rand van het plateau. Nog voor het licht wordt luisteren we naar de geluiden in het bos onder ons. Zo horen we Chinese Grouse, Blue Eared Pheasant en Blood Pheasant. We zien Common Pheasant, Sharpe’s Rosefinch, Godlewski’s Bunting en een groep Zwarte Wouwen van de ondersoort lineatus die overnacht heeft in het bos. We willen de fazanten wel zien en rijden dus naar het dorp Baxi, van waaruit we goed zicht hebben op de omliggende velden. We vinden inderdaad twee Blue-eared Pheasants, hoewel ze wel redelijk ver op de helling staan. Een veld verder staan een paar Sichuan Sika Deers. Blijkbaar een zeer zeldzame soort. Jay speelt nog even het geluid van Collared Owlet af, iets waar een Chinese Nuthatch heel boos van wordt, want het dier komt langdurig vlak voor ons zitten roepen, een onverwachte soort voor de trip.

boomklever
Chinese Nuthatch (Foto: Jos Vroege)

Volgende stop is een half uurtje verder in een drogere vallei. We hebben hier drie doelsoorten waarvan we er twee erg goed te zien krijgen: Chinese Leaf Warbler en Long-tailed Rosefinch. Laatstgenoemde is van de Chinese niet-trekkende ondersoort, veel roder dan zijn trekkende Siberische soortgenoten, wat ons betreft rijp voor een split. Derde target, Snowy-cheeked Laughingthrush, horen we alleen ver weg op de berg roepen. De wandeling levert ook nog de endemische Sichuan Tit op. Voor lunch rijden we terug naar Rouergai, maar niet voor we gestopt hebben op een plek voor White-browed Tit, die ondanks het zonnige weer midden op de dag gewoon thuis geeft. Lunch nabij en een kleine siësta in het hotel. Vanaf kwart over drie zijn we weer onderweg, de hoogvlakte op. Eerste stop is omdat Jay White-rumped Snowfinch heeft gezien. Ze blijken vrij algemeen, en vinden ook een paar Rufous-necked Snowfinches. Beide snowfinches zijn schitterende beesten en we nemen uitgebreid de tijd ze te bekijken en fotograferen.

sneeuwvink
Rufous-necked Snowfinch (Foto: Sander Bot)

Ook meerdere Ground Tits en Black-lipped pikas. We rijden verder en als we stoppen voor een paar Black-necked Cranes zien we een Tibetan Fox lopen. Hij loopt redelijk dichtbij, een paartje Casarca’s houdt het dier scherp in de gaten. Nog maar nauwelijks weer onderweg en we vinden een paar Himalayan Vultures bij en karkas. Tot grote blijdschap van de groep loopt er echter ook een wolf bij! ’t Is dan geen vogel, maar voor velen is deze wolf toch de soort van de dag. Hier ook nog een Tibetan Fox en een langsvliegende Sakervalk. Aan het eind van de dag lopen we een stukje de vlakte op. Doelsoort is de Tibetan Lark die we uiteindelijk mooi te zien krijgen, wat een bakbeesten! Op de terugweg nog een gewone vos waarmee we een fantastische dag afsluiten.

tibet
Tibetaans Hoogland (Foto: Sander Bot)
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s