Inzending het beste reisverhaal – ‘De tandeloze tijger’

Ingezonden door Jan van der Zee

‘De tandeloze tijger’

Zondagavond 30 november 2008 komen wij vol goede moed in het tijgerpark Colbert NP aan. We hebben ons laten vertellen dat er maar liefst 164 tijgers in het park leven. Met de maandag en dinsdag voor de boeg hadden wij de intentie met behulp van onze goede gidsen toch een paar tijgers op te sporen. Ondanks alle gespeur hebben we deze twee dagen geen spoor van de 164 tijgers kunnen vinden. Edoch zoals een goede vogelreis betaamt hebben wij natuurlijk wel kunnen genieten van een overdonderend aantal vogel soorten. Op de maandag hebben wij als highlight langdurig van een prachtige laagvliegende Pied Harrier man kunnen genieten en op de dinsdag was de highlight de Great Slaty Woodpecker. Maar liefst vier werkelijk prachtige exemplaren waren voor ons verstoppertje aan het spelen gedurende een half uur lang maar uiteindelijk hebben wij de vogel zeer goed kunnen determineren inclusief de prachtig gekleurde geel-oranje keelvlek.

op-jeepsafari-in-corbett-india-ls
Op jeepsafari in Corbett national park, India (Laurens Steijn)

Op woensdagochtend 2 december besluiten wij de tijgers met pijn in ons hart vaarwel te zeggen en vertrekken we uit het park. We rijden met ons busje in een vallei pal langs een prachtig meanderend riviertje. Plotseling ziet iemand een uil op een tak; gelijk op de rem, het bekende zenuwachtige geren uit het busje om deze nieuwe waarneming maar niet te missen. Zoals zo vaak was ook deze keer het zenuwachtige geren wederom niet nodig: twee prachtige Brown Fishing Owls lieten zich zeer goed bekijken. Als we deze nieuwe vogel soort nog eens lekker doorpraten ontstaat er op de heuvel pal aan de weg opeens een ontstellend kabaal. Wij horen een enorm gegrom en gelijktijdig een ijselijk gegil van mensen in doodsangst dat werkelijk door merg en been gaat. Om kort te gaan we schrikken ons rot. Bovenop de heuvel gebeurt iets verschrikkelijk dat we niet kunnen zien. Onze gids heeft beter in de gaten wat er aan de hand is; hij is al bijna bij het busje dat ruim 50 meter verderop staat. Het hoeft geen betoog dat we met z’n allen plotseling in een hardloopwedstrijd verzeild zijn geraakt om ons vege lijf te redden. Het gebruikelijke zenuwachtige geren om uit de bus te komen staat inmiddels in geen enkel vergelijk om de bus in te komen. Onze chauffeur heeft deze keer geen aanmoediging nodig om er met ons busje als een haas vandoor te gaan. Wij moeten daarna goed bijkomen van onze Nederlandse verbazing dat in India klaarblijkelijk tijgers buiten de tijgerparken voorkomen.

tijger-in-corbett-np-india-ls
Tijger in Corbett national park, India (Laurens Steijn)

Dat dit spraakmakende verhaal nog eens een vervolg zou krijgen had ik niet verwacht. Edoch jaren later op het door Vogelbescherming georganiseerde Birdfestifal bij de Oostvaardersplassen kwam ik met een Indiër aan de praat die vogelreizen in de aanbieding had waaraan ik bovenvoornoemd voorval heb verteld. Mijn verbazing was groot toen hij zei: “Jan I know this tiger!” Wat bleek, deze tijger had 3 mensen gedood. Het bleek een oude tijger geweest te zijn die zijn tanden had verloren en uit het park was vertrokken om makkelijker voedsel te zoeken dan die vermaledijde herten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s